Když do Evropy připluli mladí muži s iPhony

Středa 10.4.2024 10:00 Katy Mandulová

Když do Evropy připluli mladí muži s iPhony

Když se kolem roku 2015 zvedala první výrazná vlna dezinformací, málokdo mohl tušit, co bude v následující dekádě následovat. Tehdy dezinformační scéna vsadila na nejnižší pud a to na lidskou závist. Nebylo totiž nic jednoduššího, než se podívat příchozím Afričanům do rukou, ve kterých drželi smartphony. Jasný odznak bohatství a prosperity. Jenže to nebylo tak jednoduché.

Psal se rok 2015 a vrcholila migrační krize. Média všeho druhu i zaměření zaplavovaly fotografie migranty devastované krajiny a mladých mužů tmavé pleti se smartphony. Tomio Okamura napsal na webu Parlamentní listy krátkou údernou stať odsuzující mladé „muže s iPhony“ a kuchař Hlaváček, pracující tehdy čtyřicet let v německém Freyungu, popisoval šokující skutečnosti ze zařízení pro azylanty. Uprchlíci mají už od dětství ty nejhorší lidské vlastnosti a do toho ještě iPhone!

 

Část článku s manipulativním titulkem z webu Parlamentní listy.

 

Dnes by bylo možné se tomu zasmát, ale tehdy byly položeny základy pro nenávist, která se v roce 2022 dotkla i uprchlíků z Ukrajiny. Kritika jejich majetkových poměrů na základě značkového oblečení a vlastněných automobilů byla neúprosná. Mnozí by jim na základě toho odepřeli jakoukoliv pomoc.

Pokud se však vrátím do roku 2015 a budu pokračovat až do dnešních dnů, narazím na jednu skutečnost, který byla tehdy opomíjena. Jenže i na ní byla postavena vlna dezinformací a populismu. A to je rozdíl mezi jednotlivými světovými trhy a jejich požadavky.

Když si manžel pustil video recenzenta mobilů Michala Šrajera, vnímala jsem to napůl, než zazněla informace o společnosti HTC. Kdysi jeden ze známých výrobců mobilů, dnes již poněkud v pozadí, toho pro evropský trh příliš relevantního nenabízí. Nedávno vyrobil čtyři další telefony, o kterých se tu moc nemluví. Třeba HTC Wildfire E Star se závratným 2 GB RAM a 16 GB úložištěm. Takové mobily západní rodiče nekupují ani svým dětem „z důvodu bezpečnosti“ při nástupu do školy. V Africe se ale mobil prodá i s logem HTC a celkem líbivou kastlí.

Specifika afického trhu mě velice zaujala a podívala jsem se na něj blíže. Pokud například zabrouzdáte ke značce Samsung, můžete v nabídce naleznout model Samsung Galaxy A04 s parametry 3 GB RAM a 32 GB vnitřním úložištěm, za 79 dolarů.  Podobné modely jsou další tři. Opět je na mobilu uvedeno logo Samsung a opět má  líbivý vzhled.

Vzpomněla jsem si na výkřiky pro mnohé oprávněného hněvu nad faktem, že afričtí uprchlíci vlastní smartphony a to dokonce známých značek. Je tomu tak i dnes a jistě tomu tak bylo i v roce 2015. Je však důležité vědět, že pokud na fotografii uvidíte vyfocený mobilní telefon Samsung, není možné čekat něco jako model Ultra 24. Ve skutečnosti se bude jednat o dost slabší zařízení určené pro Afriku. Rychle komunikovat znamená v Africe hodně. Ale zároveň mobil většinou nemáte kde nabít. Proto je mobil pro africký trh stavěn s co nejmenší energetickou náročností a zároveň s co nejdelší výdrží baterie. V Africe jsou dokonce místa, kde si lidé za poplatek mobil nabíjí. Nejsou to hezké boxíky na zámek jako v nákupním centru u nás, ale prodlužovačky v prachu na zemi či na stole se zapojenými různými přístroji.

 

Hromadné nabíjení mobilních telefonů v Africe. Zdroj: Quora

 

Když se vrátím ke kauze iPhonů, podívala jsem se blíže i na možnost zakoupení produktů Apple v Africe. Nabídka byla pestrá a oficiální obchody nabízely samozřejmě to samé, co v Evropě. Apple dvojí kvalitu nejede a africký trh zjevně oficiálně dobývá tím samým, co celý svět. Jenže logo nakousnutého jablka už je specifické a pozná je i méně znalý člověk.

Jako u všeho se řešení našlo i zde. V roce 2015 se na webu WSJ objevila zpráva, že čínská firma vyrobila falešné iPhony v hodnotě tehdy 19,4 milionu dolarů, a desítky tisíc kusů padělaných „jablek“ putovaly za hranice do celého světa. Přibližně ve stejnou dobu informoval deník India Today o razii kriminální policie na známém tržišti v Dillí. Policisté tehdy zabavili několik desítek zkompletovaných falešných iPhonů a dále tisíce součástek k sestavení dalších. Stopa vedla nepřekvapivě opět do Číny. V roce 2022 byla v Mosambiku odhalena výrobna falešných iPhonů. Zabaveno bylo 1162 přístrojů a zatknutí dva Číňané. 

 

Montovna falešných telefonů iPhone v Mosambiku, odhalená v roce 2022.

 

Je tedy možné, že se spravedlivý hněv Tomia Okamury opíral o skutečný obrázek jablečného loga v rukou afrických migrantů. Je ovšem jen málo pravděpodobné, že se jedná o původní přístroj renomované firmy nebo cokoliv určené pro západní trhy. Jejich „jablíčka“ by žádný Evropan nechtěl ani zdarma. Ale fotografie takto dokazující blahobyt budoucích obsaditelů Evropy, byly všude.

Někdo může namítnout, že přeci pozná design značkového přístroje od nějaké plečky pro africký trh, to dá rozum. Zde bylo pátrání krátké a velmi úsměvné. Pokud máte zájem o bazarový telefon, můžete nalézt zajímavé inzeráty. Na online tržišti Aukro se vyskytuje skutečně zajímavý a upřímný inzerát člověka, který zakoupil na legendárním Aliexpressu přístroj POVA 5. Doručen mu byl telefon se specifikací, o jaké se mu ani nezdálo. Po provedení diagnostiky zjistil, že ve skutečnosti drží v ruce přístroj s 2 GB RAM, 12 GB úložištěm a velmi zastaralým operačním systémem. Telefon ale úspěšně klame tělem a tvrdí o sobě, že má parametry násobně vyšší. Sama jsem před lety měla v ruce čínský padělek přístroje Samsung Galaxy S7 a skutečně na první pohled nebyl vidět jediný rozdíl oproti u nás prodávané variantě. Byla to ale pouze zdařilá schránka padělku bez deklarovaných vlastností. A pokud projevíte více zájmu o africké reálie, existuje jeden mladý africký influencer, který ve svých videích na platformě YouTube varuje před falešnými iPhony, on konkrétně v Zimbabwe. 

Nenávist zaměřená proti migrantům, uprchlíkům a prakticky komukoliv příchozímu má mnoho důvodů i podob. Nechci zlehčovat ničí zkušenosti. Na světě jsou lidé dobří i špatní a cestují všichni. Ovšem vlna závisti vůči lidem přicházejícím z Ukrajiny, kteří si dovolili vzít si s sebou do exilu to nejlepší, co měli a o zbytek přišli, mi připomněla téměř deset let staré kauzy kolem „mladých mužů s iPhony“. Tehdy se nejčastěji ukazovaly prodlužovačky obsypané smartphony v uprchlických centrech a v diskuzích pod fotografiemi se hromadila nenávist. Bylo mnoho rozumných novinářů a jiných publicistů, kteří toto vyvraceli a vysvětlovali. Jak dnes vidíme, v pokračování tohoto trendu v dezinformacích kolem údajně bohatých Ukrajinců a dovolených v Kyjevě, příliš úspěšní nebyli.

Po vyslechnutí informace o specifickém africkém trhu mi to nedalo a po dalším pátrání jsem se nestačila divit. Dotyční záviděli fakeové přístroje s mizivým výkonem. Líbivá kastle přístroje skrývá jen velmi ubohé parametry. K závisti to ale stačilo. Tento trend trhu ovšem nadále trvá a pokud se chcete pobavit, stačí si na již zmiňovaném Aliexpressu zadat heslo IPHONE a již za cenu necelých dvou tisíc korun můžete mlátit do stolu před kolegy s masivním „jablíčkem“. K ničemu jinému totiž nebude. Proto pozor na to, co vidíte. Mnohdy je pod líbivou slupkou jen bída a zmar.

Pozn.: zaměřila jsem výše výhradně na africký trh a reálie. V roce 2015 však přišlo mnoho lidí i ze Sýrie. Byť jsem syrský trh nemapovala, s ohledem na globální přesah výše popsaných fenoménů lze část zjištěného vztáhnout i na Syřany. Stále to dokazuje, že soudit situaci člověka dle vlastněného mobilu k ničemu nevede. Ani tehdy ani dnes.